ĆEVAPI .....

Ići dole

ĆEVAPI ..... Empty ĆEVAPI .....

Počalji od vrabac taj Sre Jan 19 2011, 14:49

ĆEVAPI ..... Cevapi-1

Prelistavajući internet ponovo naletim na reči namenjene ćevapu a koje sam pre više godina čitao u jelovniku jedne poznate kafane a one glase ovako:

"Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi.
Ćevapi su za ljudi.
Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku.
Kad se ubavoi izmesi, turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje još jed’n put.
Kad meso odvugne - turi se na žar.
Ćumur mora da je iz planinu.
Domaćica da je ubava.
Domaćin da nee budala.
Kad se toj udesi, ćevap san ripne na čoveka, u tanjir.
Takvi ćevapi praviv se samo u Leskovac"

INAT: Postoji jedno selo,neću da mu kažem ime u kome su dvojica komšija iz inata otvorili dve kafane jednu pored druge. Naravno kakav bi to inat bio kada niko ne bi znao za njega?
Jedno veče na prozoru prve kafane osvanuo je natpis "moji ćevapčići su dugacki 5 sm" .....sledeće veče na komšijinom prozoru ista reklama ali je ćevap porastao za jedan santimetar i tako je to išlo do 13 santimetara a da se cena nije povećavala..... pri tom broju jedan je odustao. Jeo sam te ćevape, fantastični su ali bi bio greh kada ne bih spomenuo i teleće šnicle u sosu ,dimljena crevca na roštilju ili kajmak i sir koje ne sluze na tanjiru nego u manjoj karlici pa jedeš koliko mozeš....Ako neko misli da je ova priča izmišljena vara se,kafanče i danas postoji a ko zeli naći će ga...

MERAK: Pita me prijatelj Mio da li znaš kako se ćevapi jedu meraklijski.
Slegoh ramenima,ne. Idemo da naučiš. Uđosmo u malu ćevabdzinicu sa roštiljem na ćumur i dva drvena stola. Na poprečnom zidu je daska-polica pored koje se jede stojeći. Mio samo podiže prst i reče "dete za nas dvojicu" i nasloni se na dasku. Uskoro "mali" na dva aluminijumska tanjira donosi po tri ćevapa i pola lepinje.Viljušku i nož dobijamo iz ruke. Jedi, kaže Mio, dok su vrući. Zbunjen sam sa tri ćevapčeta ali ćutim. Taman kad sam ustima prineo treći, "mali" priđe sa nova tri i samo ih izruči u tanjir i ode....Ćuteći smo jeli i uživali dok ja rekoh,više ne mogu. Mio podiže prst... Kad god mi se pruži prilika da u nekom manjem mestu naiđem na pravu ćevabdžinicu uvek naručim samo tri...

NLO: Ne znam zašto sam ovo napisao,mozda “iznenađen” što u jelovniku jedne poznate kafane nije bilo ćevapa na meniju. Prate ljudi trendove, znaju da se u Evropu ne može sa ćevapima...tamo kuda smo krenuli trebaju neka nova moderna jela, zato im se specijalitet kuće zove "teletina za mlade političare". Znam da tamo više neću svraćati.
I jos sam u nešto siguran...ako jednog dana negde iz vasione bude doletela neka živa inteligencija to neće sigurno biti zbog nas,nego zbog ćevapa,znaju oni šta valja.
vrabac
vrabac
Cafe Latte
Cafe Latte

Broj poruka : 8769
Datum upisa : 20.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu